Испрати ново Најнови Популарни ЧПП

Сапаќало

Кумановски термин кој е синоним или боље кажано универзалан збор за све нешто што га имамо по дома у вид на алатку или направу, а што уз работу може да ти се најде до руку и да ти припомогне да завршиш сас исто. Пример, сапаќало е некоја мотка надвор што у даден момент ќе ти помогне да потпреш нешто. Сапаќало е и свака дршка, кукачка, некоја врчка, дрангулија... Деминутив од сапаќало е сапаќалце.

Ту бре, не мога да га потпру овој цвеќе, дај ми га оној сапаќало, да пробам сас њега.

3

Случајни записи:

Гагатор

Милко

Цинцилатор